Kulttuuripaja Kajon ryhmätoiminta perustuu ohjattuun, toiminnalliseen vertaistukeen. Kulttuuripajalla kävijät voivat osallistua erilaisiin ryhmiin, joita ohjaavat työntekijöiden kouluttamat vertaisohjaajat.
Onko sinulla kiinnostusta jakaa innostustasi ja osaamistasi muille?
Haluaisitko oppia ryhmänohjaustaitoja tai saada lisää varmuutta toimia ohjaajana?
Vertaisohjaajat ovat kävijöiden vertaisia: kulttuurista kiinnostuneita nuoria aikuisia, joilla on jollakin tapaa haasteellinen elämäntilanne esimerkiksi mielenterveyden, työllistymisen tai opintojen suhteen. Useimmat vertaisohjaajat ovat ensin osallistuneet ryhmiin tavallisena kävijänä ja hakeneet sen jälkeen koulutukseen. Joillekin koulutus on ensimmäinen asia, johon he lähtevät mukaan Kulttuuripajalla.
Vertaisohjaajakoulutuksen käyneeltä ei edellytetä ryhmän ohjaamista. Voit hyötyä omissa opinnoissasi koulutuksesta toisen asteen oppilaitoksissa ja Xamkissa.
Seuraava vertaisohjaajakoulutus alkaa lokakuussa 2024
Jos kiinnostuit asiasta niin tule käymään Kajolla
tai ota yhteyttä Katja 044 720 2599 tai Sari 044 720 2575
Vertaisohjaajakoulutus kestää 40 h (kolmen / neljän viikon aikana ) ja siitä saa todistuksen.
– Vertaisohjaajana toimiminen perustuu vapaaehtoisuuteen
– halutessasi ohjaat ryhmää, jonka teeman valitset oman mielenkiintosi mukaan
– sinun ei tarvitse olla minkään alan taitaja, mutta se ei myöskään ole este
Vertaisohjaajat eli tutummin ”vertsikat” ovat kulttuuripajan ydintyyppejä. Ilman heitä ei olisi kulttuuripajaa!
Mitä vertaisohjaajakoulutukseen sisältyy?
Koulutuksessa käydään lävitse vertaisohjaajana toimimisen periaatteet ja käytännön asiat, pohditaan vuorovaikutusasioita ja valmistaudutaan erilaisiin tilanteisiin, ajatuksiin ja tunteisiin, joita voi tulla vastaan ryhmiä ohjatessa.
Koulutuksen aikana suunnitellaan myös ensimmäinen oma ryhmä. Koulutuksen käyminen ei edellytä ryhmien ohjaamista ja siitä on hyötyä, vaikka et lähtisikään ryhmiä ohjaamaan. Vertaisohjaajat ovat ryhmien ohjaamisen lisäksi Kulttuuripajalla mukana esimerkiksi teemapäivien ja tapahtumien suunnittelussa ja toteuttamisessa, toimintaesittelyissä ja luomassa hyvää ilmapiiriä.
Vertaisohjaajilta edellytetään kykyä kohdella ystävällisesti ja asiallisesti erilaisia ryhmäläisiä sekä kykyä sitoutua aikatauluihin ja sopimuksiin. Erityistaitoja ei vaadita. Työntekijät tukevat vertaisohjaajia koulutuksen jälkeenkin säännöllisillä purkukeskusteluilla, vertaistyönohjauksella ja olemalla aina paikalla talossa. Vastuu haastavista tilanteista on työntekijöillä.