Hyppää sisältöön

Verkostoille


Kulttuuripaja Kajo perustettiin vuonna 2019 Savilahdenkatu 5-7 sisäpihalla olevaan liikehuoneistoon.
Keskeinen sijainti helpottaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Kajon kävijäprofiili ei painotu tiettyyn kategoriaan, vaan toimintaan ovat tervetulleita kaikki 18-35-vuotiaat, itsensä kohderyhmään tuntevat. Yhteisiä nimittäjiä kävijöiden elämäntilanteissa ovat työttömyys, mielenterveyden haasteet, haasteet opinnoissa ja kokemus viranomaisverkostossa väliinputoamisesta.

Kävijöitä ohjautuu mm. Ohjaamo Olkkarin eri toimijoiden (esim. etsivä nuorisotyö) kautta, Essoten (Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän) eri palveluista, Mikkelin kaupungin Nuorten työpajojen ja Verven kautta, mutta myös kavereiden ja sosiaalisen median kautta. Ensimmäisen kulttuuripajalla järjestetyn vertaisohjaajakoulutuksen jälkeen (heinäkuussa 2019) käynnistyi varsinainen ryhmätoiminta ja ensimmäisen vuoden aikana eri osallistujia kävi n.170, ryhmäkokoontumisia oli lähes 700 ja päivittäisten käyntien yhteenlaskettu määrä yli 2000. Vuonna 2021 eri osallistujia oli 220, ryhmäkokoontumisia 1400 ja päivittäisten käyntien yhteenlaskettu määrä reilut 3400.

Kulttuuripaja Kajon toiminta eroaa muista paikallisista toimijoista usealla tavalla. Toimintaan mukaan pääseminen ei edellytä odotusaikaa tai lomakkeiden täyttämistä, vaan mukaan voi tulla milloin vain aukioloajan puitteissa.
Käyntien määrää ei rajoiteta, vaan osallistuja saa itse määritellä kuinka paljon ja kuinka kauan hän haluaa olla mukana. Kävijän status voi olla mikä tahansa. Kajo ei ole hoidollinen paikka, mutta tarjoamme mahdollisuuden keskusteluun ja autamme löytämään tarvittavat tuet ja kontaktit.

Kajon toiminta suunnitellaan yhteistyössä vertaisohjaajien ja kävijöiden kanssa pohjautuen heidän kiinnostuksensa kohteisiin. Yhteisöllisyys ja vaikuttamisen mahdollisuus ovat merkittävässä roolissa – jokainen Kajolla kävijä saa tulla kohdatuksi ja kuulluksi. Kolmannen sektorin toimijana Kajolla on valmiudet reagoida nopeasti ja joustavasti yhteiskunnan tilanteiden muutoksiin ja tätä kautta Kajon merkitys yksilön arjen hallinnan ja osallisuuden tukemisessa tulee yhä kasvamaan. Vuoden 2021 loppuun mennessä Kajolla on koulutettu yhteensä 27 vertaisohjaajaa ja he kaikki ovat ohjanneet toiminnallisia ryhmiä Kajolla, henkilökunnan toimiessa taustatukena. Ryhmien käytössä oleva välineistö on hyvä. Alusta asti on toteutunut ryhmiä perustuen kuvataiteeseen, musiikkiin, sanataiteeseen ja teatteriin. Edellisten lisäksi Kajolla on ollut hyvin monenlaisia ryhmiä, kuten tietoinen läsnäolo, leivonta, ruoanlaitto, käsityöt, strategiapelit, retket, avantouinti ja frisbeegolf.

Kulttuuripajojen prosessikuvaus

Kulttuuripajojen prosessikuvaukset tuovat esille tyypillisimpien toimintaan osallistuvien elämään ja syrjäytymiseen liittyviä kokemuksia, viiden eri puolilla Suomea sijaitsevan kulttuuripajan näkökulmasta. Kuvauksia varten kulttuuripajojen työntekijät ovat haastatelleet useaa toimintaan osallistuvaa nuorta.