Hyppää sisältöön

Verkostoille


Kulttuuripaja Kajo perustettiin vuonna 2019 Savilahdenkatu 5-7 sisäpihalla olevaan liikehuoneistoon.
Keskeinen sijainti helpottaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Kajon kävijäprofiili ei painotu tiettyyn kategoriaan, vaan toimintaan ovat tervetulleita kaikki 18-35-vuotiaat, itsensä kohderyhmään tuntevat. Yhteisiä nimittäjiä kävijöiden elämäntilanteissa ovat työttömyys, mielenterveyden haasteet, haasteet opinnoissa ja kokemus viranomaisverkostossa väliinputoamisesta.

Kävijöitä ohjautuu mm. Ohjaamo Olkkarin eri toimijoiden (esim. etsivä nuorisotyö) kautta, Eloisan (Etelä-Savon hyvinvointialue) eri palveluista, Eloisan Nuorten työpajojen ja Coronarian kautta, mutta myös kavereiden ja sosiaalisen median kautta. Vuonna 2022 toiminnassa oli mukana 270 eri kävijää, ryhmäkokoontumisia oli 1200 ja päiväkohtaisia käyntejä yli 3000.

Kulttuuripaja Kajon toiminta eroaa muista paikallisista toimijoista usealla tavalla. Toimintaan mukaan pääseminen ei edellytä odotusaikaa tai lomakkeiden täyttämistä, vaan mukaan voi tulla milloin vain aukioloajan puitteissa.
Käyntien määrää ei rajoiteta, vaan osallistuja saa itse määritellä kuinka paljon ja kuinka kauan hän haluaa olla mukana. Kävijän status voi olla mikä tahansa. Kajo ei ole hoidollinen paikka, mutta tarjoamme mahdollisuuden keskusteluun ja autamme löytämään tarvittavat tuet ja kontaktit.

Kajon toiminta suunnitellaan yhteistyössä vertaisohjaajien ja kävijöiden kanssa pohjautuen heidän kiinnostuksensa kohteisiin. Yhteisöllisyys ja vaikuttamisen mahdollisuus ovat merkittävässä roolissa – jokainen Kajolla kävijä saa tulla kohdatuksi ja kuulluksi. Kolmannen sektorin toimijana Kajolla on valmiudet reagoida nopeasti ja joustavasti yhteiskunnan tilanteiden muutoksiin ja tätä kautta Kajon merkitys yksilön arjen hallinnan ja osallisuuden tukemisessa tulee yhä kasvamaan.

Vuoden 2022 loppuun mennessä Kajolla on koulutettu yhteensä 36 vertaisohjaajaa ja he kaikki ovat ohjanneet toiminnallisia ryhmiä Kajolla, henkilökunnan toimiessa taustatukena. Ryhmien käytössä oleva välineistö on hyvä. Alusta asti on toteutunut ryhmiä perustuen kuvataiteeseen, musiikkiin, sanataiteeseen ja teatteriin. Edellisten lisäksi Kajolla on ollut hyvin monenlaisia ryhmiä, kuten tietoinen läsnäolo, leivonta, ruoanlaitto, käsityöt, strategiapelit, retket, avantouinti ja frisbeegolf.

Kulttuuripajojen prosessikuvaus

Kulttuuripajojen prosessikuvaukset tuovat esille tyypillisimpien toimintaan osallistuvien elämään ja syrjäytymiseen liittyviä kokemuksia, viiden eri puolilla Suomea sijaitsevan kulttuuripajan näkökulmasta. Kuvauksia varten kulttuuripajojen työntekijät ovat haastatelleet useaa toimintaan osallistuvaa nuorta.