Hyppää sisältöön

Minut on otettu mukaan

Yleinen

Kajolla toistuu usein tilanne, jossa kysymme: “Tuletko mukaan?”. Vastaus voi olla “En tänään”, johon sanomme: “Se on ok, kaikki on vapaaehtoista”. Usein toistuu myös se, että joku sanoo:
“En mä osaa”. Ja siihen vastaamme: “Se on ok, ei tarvi osata, kokeillaan yhdessä”. Ja joskus se,
että joku kysyy, on juuri se syy, miksi tulee lähdettyä mukaan johonkin uuteen. 

Viestimme toisillemme, että haluamme toisemme mukaan yhteiseen tilaan ja yhteiseen tekemiseen ja kokemiseen.

Ja saan olla tässä, yhteisessä tilassa

Ja saan olla tässä, vaikka en jaksaisi osallistua tai tehdä mitään uutta tai vanhaa. Olen tässä yhteisessä tilassa. En ole arvosteltavana enkä kilpaile kenenkään kanssa. 

Olen kokeillut uusia asioita, ollut kömpelö, epävarma, alussa. Minusta on näkynyt, että minulla on vaikeaa. Olen reagoinut tilanteisiin negatiivisesti, koska olen pelännyt, että jään yksin, koska en osaa. En ole jäänytkään yksin. Minut on silti haluttu mukaan.

Siihen on ollut vaikea tottua. Minä kuulun porukkaan. Myös silloin kun en osaa. Saan tehdä virheitä ja olla osaamaton. Todellako? 

Olen oppinut

Olen oppinut uutta. Olen jakanut oppimisen ilon. Hei, mähän osaan! Mun on lupa näkyä ja kuulua. Saan ottaa ja käyttää tilaa. Minun ei tarvitse pienentää itseäni ja yrittää pysyä pois tieltä. Eikä olla mahdollisimman vähän vaivaksi.

Minun on pitänyt oppia, että voin tehdä aloitteita ja kysyä. Ja saan mennä uusiin tilanteisiin, vaikka en tiedä etukäteen, miten tulen reagoimaan. Mistä voisin tietää? 

Olen oppinut ilmaisemaan, että tarvitsen tukea ja apua. Minulta on kysytty, haluatko, että tehdään yhdessä? Tulenko mukaan? Voin tarvita toista, vaikka pärjäänkin yksin. Minun ei tarvitse aina tietää ja osata. Olen silti osa yhteisöä.

Olen yksi meistä

Emme sano toisillemme: “tule sitten kun osaat, sitten kun tiedät, sitten kun pärjäät yksin, sitten kun et reagoi noin, sitten kun et ole tuollainen”

Minä kelpaan tänään. Saan tulla lähemmäs. Saan ottaa etäisyyttä. En jääkään yksin. Saan olla tässä. Kuulun tähän joukkoon. Olen yksi meistä. 

Heini, vertaisohjaaja