Hyppää sisältöön

Menovinkit

Maanantai 12.12. klo 16.30 – 18 Kulttuuripaja Kajo,
Savilahdenkatu 5-7, sisäpiha

Nuorten yksinäisyys on teema, joka on noussut Ohjaamo Olkkari, Mikkeli verkostoissa sekä valtakunnallisessa mediassa. Ja ihan syystäkin. Yksinäisyys on yksi mielenterveyden haasteita aiheuttava tekijä ja voi pahimmillaan estää nuoren etenemistä koulutukseen tai työhön sekä heikentää toimintakykyä hoitaa elämän erilaisia asioita 🫤

24.11. klo 18-20 Valoa, ei väkivaltaa-teemaklubi Bar Domissa

HUOM! Kajon akustinen bändi esiintyy !!!

🧡 Illan ohjelmassa on case-teatteriesitys, joka johdattaa panelistit lähisuhdeväkivallan tunnistamisen ja puheeksi oton äärelle.

🧡 Keskustelijoina paneelissa toimivat baari-, kampaamo-, kiinteistöhuolto-, turvallisuus- ja taksialan ammattilaiset.

🧡 Lisäksi illan aikana kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja.

🧡 Toivoa ja tunnelmaa iltaan luo @kulttuuripajakajo:n akustinen bändi sekä esillä on eron jälkeistä vainoa käsittelevä valokuvanäyttely ”Ääriviivat”. 

Tule kanssamme luomaan yhdessä marraskuun pimeyteen Valoa, ei väkivaltaa! 🌟

👉Tapahtuma on maksuton ja se on osa Suomen kansallinen väkivaltaobservatorion järjestämää joka syksyistä Valoa, ei väkivaltaa -kampanjaviikkoa, jossa puolustetaan naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään.

Tiistai 22.11. klo 17-19 Lupa nauraa?
– mielenterveyden tarkastelua huumoritutkimuksen keinoin
Mikkeli-Sali, Raatihuoneenkatu 6, Mikkeli.

Seminaarin kuvaus

Lupa nauraa? – mielenterveyden tarkastelua huumoritutkimuksen keinoin luentokokonaisuuden tavoitteena on välittää tutkimustietoa ja uudenlaisia näkökulmia mielenterveyden tarkasteluun osana huumoritutkimusta.

Huumorilla nähdään olevan selkeä yhteys ihmisen hyvinvointiin, yhteyden löytämiseen toisen ihmisen kanssa ja naurun tuottamaan mielihyvään. Toisaalta kansanhuumorin tutkimuksessa hulluus, ”mielenvikaisuus” ja mielenterveyden ongelmat ovat olleet kautta aikain myös räävittömältä ja jopa moraalittomalta vaikuttavan vitsailun aihealue.

Huumoritutkimuksessa lähestytään myös tabuaiheita: mille saa nauraa, mitä voi käsitellä huumorin keinoin ja kenen kustannuksella vitsi ivailee?

Kulttuurintutkimuksellinen lähestymistapa hulluuden huumoriin kuvaa toisaalta myös kiinnostavasti yhteiskunnan normeja, arkoja yhteiskunnallisia kysymyksiä, tavallisuuden, normaaliuden ja poikkeavuuden määritelmiä sekä totuttujen ajatusmallien kyseenalaistamista. Moraalittomiltakin kuulostavien vitsien tutkimus voi lisätä ymmärrystä ihmisten reaktioista ja peloista hankalien ihmisyyteen liittyvien kysymysten ja poikkeuksellisten ilmiöiden osana.

Seminaari koostuu kahdesta puheenvuorosta. Puheenvuorojen yhteydessä osallistujilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun, esittää kysymyksiä ja kommentoida.

Puhetta seminaarissa johtaa FT, huumoritutkija Laura Hokkanen.

Lupa nauraa? – mielenterveyden tarkastelua huumoritutkimuksen keinoin -seminaari on osa Mikkelin Kulttuurin unelmavuotta. Seminaarissa Mikkelin kesäyliopiston yhteistyökumppaneina ovat Mikkelin seutukirjasto ja Kulttuuripaja Kajo.

Ohjelma

17.00–17.45  Mielenterveys on naurunasia?!
Filosofian tohtori, huumoritutkija, Laura Hokkanen

17.45–18.15  Huumoripullakahvila ja musiikkia
Mikkelin Kulttuuripaja Kajo

18.15–19.00  Kylähullujen viisaus
FT, tietokirjailija, kulttuurihistorian dosentti Pälvi Rantala, Turun yliopisto           

Hinta

Maksuton. Seminaari on osa Mikkelin Kulttuurin unelmavuotta.

_________________________________________________________________________________________